Beschrijvende statistiek

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 17:45 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' Bezig met bewerken van Beschrijvende statistiek Ga naar: navigatie, zoeken VetSchuinInterne koppelingExterne koppeling (vergeet http:// niet)Tussenkopje (hoogste n...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bezig met bewerken van Beschrijvende statistiek Ga naar: navigatie, zoeken VetSchuinInterne koppelingExterne koppeling (vergeet http:// niet)Tussenkopje (hoogste niveau)MediabestandKoppeling naar bestandWiki-opmaak negerenJe handtekening met datum en tijdHorizontale lijn (gebruik spaarzaam) Met de beschrijvende statistieken worden getallen bedoeld die een (grote) gegevensverzameling karakteriseren. Deze getallen vormen een maat voor de grootte, het centrum, en de spreiding van de verzameling. Door alleen naar deze getallen te kijken kun je snel zien of gegevens die je hebt verzameld over twee variabelen op elkaar lijken of juist verschillen.

Grootte

De grootte van een gegevensverzameling wordt gemeten als het aantal elementen in die verzameling. Vaak spreekt men van "het aantal waarnemingen". Dit aantal wordt aangegeven met de letter N (van het Engelse number).

Centrum

Om het centrum van een gegevensverzameling te bepalen worden drie verschillende indicatoren gebruikt:

 • Voor numerieke waarden kan het gemiddelde μ worden berekend als de som van alle waarden gedeeld door hun aantal N. Als formule geschreven:
Gemiddelde.png
 • De mediaan is de waarde van het middelste element in de gegevensverzameling wanneer deze in oplopende waarde is geordend. Als de gegevensverzameling een even aantal elementen heeft, en er dus geen middelste element is, wordt voor de mediaan het gemiddelde van de elementen N/2 en N/2 + 1 genomen.
 • De modus is de waarde die het vaakst voorkomt in de gegevensverzameling.

Spreiding

De spreiding van een gegevensverzameling wordt beschreven door vier getallen:

 • Het minimum en het maximum, d.w.z. de laagste en de hoogste waarde in de verzameling.
 • De variantie σ2, berekend als de som (over alle waarden x in de verzameling) van het kwadraat van de afwijking van x t.o.v. het gemiddelde μ. Als formule geschreven:
Variantie.png
 • De standaarddeviatie (of standaardafwijking) σ, gedefinieerd als de vierkantswortel uit de variantie σ2. Daarmee heeft σ dezelfde dimensie als de grootheid waarvan de spreiding bepaald wordt, en kan deze bijvoorbeeld in een diagram langs dezelfde as gebruikt worden. Zie hiervoor bijvoorbeeld deze figuur, waarin de normale verdeling gegeven is met gemiddelde μ en standaardafwijking σ.

Kwartielen en Percentielen

Om een gegevensverzameling te karakteriseren worden soms ook kwartielen of percentielen als indicatoren gebruikt. Als je een gegevensverzameling hebt gesorteerd in oplopende volgorde van waarden is het eerste kwartiel de waarde van het ((N+1)/4)e element, het tweede kwartiel de waarde van het ((N+1)/2)e element, en het derde kwartiel de waarde van het (3·(N+1)/4)e element. Evenzo is het pe percentiel de waarde van het (p·N/100)e element.

Dus:

 • 25e percentiel = eerste kwartiel
 • 50e percentiel = tweede kwartiel = mediaan
 • 75e percentiel = derde kwartiel

Zie ook

Samenvatting:

Dit is een kleine bewerking Deze pagina volgen

Let op: alle bijdragen aan Systeemmodellering worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Niet Commercieel-Gelijk delen (zie Systeemmodellering:Auteursrechten voor details). Als je niet wilt dat je tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan". Hierbij beloof je ons tevens dat je deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron. Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij je daarvoor toestemming hebt! Annuleren | Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster) Navigatiemenu

  PieterBots
  Overleg
  Voorkeuren
  Volglijst
  Bijdragen
  Afmelden
  Pagina
  Overleg
  Lezen
  Bewerken
  Geschiedenis weergeven

Navigatie

  Hoofdpagina
  Gebruikersportaal
  In het nieuws
  Recente wijzigingen
  Willekeurige pagina
  Hulp

Hulpmiddelen

  Koppelingen naar deze pagina
  Verwante wijzigingen
  Bestand uploaden
  Speciale pagina's
  Paginagegevens
  Privacybeleid
  Over Systeemmodellering
  Voorbehoud
  Creative Commons Naamsvermelding-Niet Commercieel-Gelijk delen
  Powered by MediaWiki