Domein van een variabele: verschil tussen versies

Uit Systeemmodellering
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''domein''' van een variabele is de verzameling van alle mogelijke waarden die die variabele kan aannemen. ==Voorbeelden== Het domein van een numeriek...')
 
 
Regel 17: Regel 17:
 
* [[Oefeningen:Domein van een variabele]]
 
* [[Oefeningen:Domein van een variabele]]
 
* De voorbeelden van domeinen van een [[Stochast#Voorbeelden|stochast]]
 
* De voorbeelden van domeinen van een [[Stochast#Voorbeelden|stochast]]
 +
 +
[[Categorie:Definities]]

Huidige versie van 6 nov 2020 om 12:03

Het domein van een variabele is de verzameling van alle mogelijke waarden die die variabele kan aannemen.

Voorbeelden

Het domein van een numerieke variabele is altijd een deelverzameling van een wiskundige getalverzameling zoals ℕ (natuurlijke getallen), ℤ (gehele getallen) en ℝ (reële getallen).

Als variabele M een kalendermaand representeert, dan kun je het domein van M symbolisch noteren als M ∈ {jan, feb, mrt, apr, mei, jun, jul aug, sep, okt, nov, dec}. Je kunt het ook numeriek noteren als M ∈ {1, ..., 12}, maar dan moet je daar uiteraard bij vermelden dat 1 = januari en 12 = december. Het voordeel van de numerieke representatie is dat je er concepten als "de volgende maand" en "de vorige maand" eenvoudig mee kunt representeren (M mod 12 + 1 en M mod 12 - 1).

Als een variabele p een punt (x, y, z) in een driedimensionale ruimte representeert, dan is het domein gelijk aan ℝ3, d.w.z. het Cartesisch product ℝ×ℝ×ℝ.

Als een variabele c een mogelijke coalitie tussen één of meer actoren in een netwerk representeert, en dit netwerk heeft (zoals hieronder) als knopen de verzameling actoren A = {Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Paars, Zwart}, dan is het domein van c gelijk aan (A) \ {∅}, d.w.z. de verzameling van alle mogelijk deelverzamelingen van A behalve de lege verzameling.


Hulpbronafhankelijkheid.png

Zie ook