Operationeel model

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 12:00 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''operationeel model''' is een model dat de concepten en relaties in het model zodanig volledig specificeert dat het mogelijk is om dit model zonder aanvullend...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een operationeel model is een model dat de concepten en relaties in het model zodanig volledig specificeert dat het mogelijk is om dit model zonder aanvullende informatie om te zetten in een computationeel model.

Veel kwantitatieve modellen kunnen in de vorm van een stelsel wiskundige vergelijkingen worden geoperationaliseerd.

Voorbeeld

De eerste wet van Newton kan conceptueel worden beschreven als "de versnelling van een voorwerp is evenredig met de kracht die erop wordt uitgeoefend, en omgekeerd evenredig met de massa van het voorwerp".

De vergelijking F = m·a operationaliseert dit conceptuele model, vooropgesteld dat in de toelichting bij deze vergelijking wordt aangegeven dat de variabelen F, m en a respectievelijk de grootheden kracht, massa en versnelling symboliseren. Daarbij moet ook nog duidelijk zijn dat de wiskundige symbolen = en · in hun standaardbetekenis van gelijkheid en vermenigvuldiging worden gebruikt.

Van dit operationele model kan een computationeel model gemaakt worden dat uit de waarden van twee van de variabelen de waarde van de derde berekent.

Zie ook