Organisatie van de rechtspraak: verschil tussen versies

Uit Systeemmodellering
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Onderstaand schema geeft de organisatie van de rechtspraak in Nederland weer. Het model geeft antwoord op de vraag bij welke instantie je terecht kunt in het geval...')
 
 
Regel 13: Regel 13:
 
* [[Hiërarchie van wetgeving]]
 
* [[Hiërarchie van wetgeving]]
 
* [[Organisatieschema]]
 
* [[Organisatieschema]]
 +
* [[Oefeningen:Organisatie van de rechtspraak]]
 
* De website [http://www.rechtspraak.nl/organisatie www.rechtspraak.nl]
 
* De website [http://www.rechtspraak.nl/organisatie www.rechtspraak.nl]
  

Huidige versie van 11 nov 2020 om 13:02

Onderstaand schema geeft de organisatie van de rechtspraak in Nederland weer. Het model geeft antwoord op de vraag bij welke instantie je terecht kunt in het geval je het niet eens bent met de uitspraak van een rechtsprekende instantie.

De rechthoeken in het schema representeren rechtsprekende instanties. Een pijl A → B kun je lezen als een voorwaardelijke volgtijdelijkheidsrelatie: "als je het niet eens bent met de uitspraak van A ga je naar B".

OrganisatieVanDeRechtspraak.png

Merk op:

  • Het schema impliceert dat je een zaak als eerste aan een rechtbank voorlegt.
  • De gerichte relatie in dit schema lijkt enigzins op de relatie in het stroomdiagram, die je immers zou kunnen lezen als "als je klaar bent met stap A begin je met stap B".
  • Hoewel dit model de organisatie van de rechtspraak in Nederland weergeeft is het geen organisatieschema. In die weergave zouden de elf afzonderlijke rechtbanken en de vier gerechtshoven elk als apart organisatieonderdeel zijn weergegeven en bovendien naast elkaar omdat het niet zo is dat een rechtbank onderdeel is van een gerechtshof, of een gerechtshof onderdeel van de Hoge Raad.

Zie ook