Verificatie en validatie

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 22:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De termen '''verificatie''' en '''validatie''' worden in de literatuur over modelleren in wisselende betekenissen gebruikt. Binnen de module ''Systeemmodellering 1'...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De termen verificatie en validatie worden in de literatuur over modelleren in wisselende betekenissen gebruikt. Binnen de module Systeemmodellering 1 hanteren we de volgende definities:

Verificatie van een model houdt in dat je nagaat of je operationeel model en je computationele model logisch consistent zijn, en of ze semantisch consistent zijn met het conceptuele model dat je in de conceptualisatiestap hebt ontwikkeld.

  • Controleer of de vergelijkingen in het operationele model dimensioneel kloppen.
  • Controleer of de vergelijkingen in de juiste syntaxis in het computationele model zijn overgenomen.
  • Ga door middel van controleberekeningen en een gevoeligheidsanalyse na of de uitvoerwaarden van het computationele model kloppen met de gekozen invoerwaarden.

Validatie van een model houdt in dat je nagaat of de uitkomsten die je met je computationele model verkrijgt inderdaad een goed (genoeg) antwoord geven op de onderzoeksvraag. Dit betekent dat de uitkomsten voldoende overeenkomst moeten vertonen met empirische waarnemingen aan het systeem.

Merk op: Als het een maakmodel betreft (en het gemodelleerde systeem dus nog niet bestaat) is validatie op basis van empirische waarnemingen aan dat systeem uiteraard niet mogelijk. Maar als het model een fundamenteel-theoretisch model is dat is gebaseerd op een geaccepteerde theorie, dan kun je het model ook valideren door de modeluitkomsten te vergelijken met de waarden die de theorie voorspelt.

Zie ook