Voortschrijdend gemiddelde

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 22:12 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''voortschrijdend gemiddelde''' is een gemiddelde dat berekend wordt over enkele naast elkaar liggende tijdstappen. De verzameling punten...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het voortschrijdend gemiddelde is een gemiddelde dat berekend wordt over enkele naast elkaar liggende tijdstappen. De verzameling punten waarover het gemiddelde berekend wordt, schuift mee in de tijd.

Middeling rond tn

In de bètawetenschappen worden voor de berekening waarden genomen rondom het betreffende tijdstip. Als bijvoorbeeld het opgewekte vermogen P van een windmolenpark per minuut gemeten wordt, en het voortschrijdend gemiddelde Pa op vijf meetpunten gebaseerd wordt, geldt voor Pa op tn:

Pa(tn) = (tn-2 + tn-1 + tn + tn+1 + tn+2) / 5

De middeling wordt dan altijd gebaseerd op een oneven aantal meetwaarden, zodat het interval symmetrisch rond tn ligt.

Middeling over voorafgaande periode

In de financiële wereld wordt het voortschrijdend gemiddelde op tijdstip tn berekend door een groep tijdstappen te nemen voorafgaand aan en eindigend met tn. Voorbeeld: voor het voortschrijdend gemiddelde van drie maanden van een aandelenkoers worden de koerswaarden van januari, februari en maart gemiddeld voor de waarde van maart. De waarden van februari, maart en april worden gebruikt voor de waarde van april, enz.


Het voortschrijden gemiddelde kan ook berekend worden met een weging van de gegevens.

Zie ook