XY-diagram

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 22:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''XY-diagram''' visualiseert het verband tussen twee factoren X en Y, waarbij X en Y beide een functie zijn van een derde factor (meestal de tijd ''t'') met ee...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een XY-diagram visualiseert het verband tussen twee factoren X en Y, waarbij X en Y beide een functie zijn van een derde factor (meestal de tijd t) met een continu waardebereik. De verzameling punten X(t) en Y(t) bevat dan oneindig veel elementen en ziet er daarom uit als een lijn.

Voorbeelden

XY-diagrammen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het visualiseren van dynamisch systeemgedrag. Daarbij wordt de systeemtoestand samengevat in de twee variabelen X en Y. Onderstaand XY-diagram geeft een Archimedes-spiraal weer, gemodelleerd in Excel.

SpiraalVanArchimedes.png

In drie van de diagrammen hieronder worden twee variabelen als functie van de tijd weergegeven. Het diagram linksboven gebruikt ook de derde dimensie, en is dus een XYZ-diagram.

StrangeAttractor.png
(bron: Panchev & Tsekov (2007) "Empirical evidences of persistence and dynamical chaos in solar–terrestrial phenomena". Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics 69(17–18): 2391–2404)

Zie ook