Oefeningen:Wet van Archimedes
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 5 nov 2020 om 11:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Oefeningen bij het artikel Wet van Archimedes ==Herhalingsvragen== # Hoe luidt de wet van Archimedes in woorden? # Hoe luidt...')
Oefeningen bij het artikel Wet van Archimedes
Herhalingsvragen
- Hoe luidt de wet van Archimedes in woorden?
- Hoe luidt de wet van Archimedes in formulevorm?
- Voor welke situaties waarin de "versie in woorden" niet geldt, is de formulevorm wel geldig?
Meerkeuzevragen
- Welke van de volgende twee uitspraken zijn waar?
(i) Een schip dat van Gorinchem naar Hoek van Holland vaart, komt langzamerhand hoger in het water te liggen. (ii) Een schip dat van Hoek van Holland naar Curaçao vaart, komt langzamerhand dieper in het water te liggen. Alleen (i) is waar. Alleen (ii) is waar. Zowel (i) als (ii) is waar. Noch (i) noch (ii) is waar. - Een balansweegschaal met links een zilveren kroon en rechts een gouden kroon is in evenwicht. Wat gebeurt er als je de weegschaal onder water plaatst? (NWQ2013)
De gouden kroon stijgt en de zilveren kroon daalt. De gouden kroon daalt en de zilveren kroon stijgt. De weegschaal blijft in balans.
Oefenopgaven
- Modelleer het grootste containerschip ter wereld als een balk en bepaal op basis van de afmetingen en de diepgang het maximale totaalgewicht.
- Voor het drijfvermogen van drijvende huizen kan piepschuim worden gebruikt. Hoeveel piepschuim is er nodig om een eengezinswoning te laten drijven?
- Waarom steekt van een ijsberg slechts een klein deel uit het water?
- Leg aan de hand van de Wet van Archimedes de verschillen in de hoogtes uit voor de verschillende wateren in het Plimsollmerk (zie ook het diagram hieronder).