Herkomst-bestemmingstabel: verschil tussen versies

Uit Systeemmodellering
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''herkomst-bestemmingsmatrix''' (afgekort tot HB-matrix; Engels: ''origin-destination matrix'') is een representatie van een verkeersnetwerk. De ma...')
 
 
Regel 25: Regel 25:
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==
 
* [[Tabel]]
 
* [[Tabel]]
* [http://www.dmg.utoronto.ca/transportationtomorrowsurvey/origindestination.html Voorbeeld van grote HB-matrices]
+
* [http://dmg.utoronto.ca/pdf/tts/2011/2011od_report_full.pdf Voorbeelden van grotere HB-matrices]
 
* [[Oefeningen:Herkomst-bestemmingstabel]]
 
* [[Oefeningen:Herkomst-bestemmingstabel]]
  

Huidige versie van 17 jan 2022 om 19:44

Een herkomst-bestemmingsmatrix (afgekort tot HB-matrix; Engels: origin-destination matrix) is een representatie van een verkeersnetwerk. De matrix geeft voor een selectie van locaties aan hoeveel verkeer van locatie A naar locatie B gaat, en andersom.

Bij het maken van een HB-matrix maak je keuzes:

  • Geografische schaal: Hoe groot is het gebied dat het model bestrijkt? (een stad, regio, land, de hele wereld)
  • Type locatie: Wat zie je als de knooppunten in het netwerk? (een deelgebied zoals gemeentes of wijken, of meer specifiek, zoals treinstations, winkelcentra, scholen, kantoren)
  • Modaliteit: Welk verkeer neem je mee? (verplaatsingen te voet, per fiets, auto, bus, trein of vliegtuig, of combinaties daarvan)
  • Tijd: Over welke periode tel je de verplaatsingen (per uur, per etmaal, per week)

De getallen in een HB-matrix verkrijg je door waarnemingen te doen (bijv. een kentekenonderzoek op basis van opnames door schouwcamera's, analyse van kaartverkoop door trein- of busmaatschappijen, of een enquête bij weggebruikers) of door modelberekeningen (bijv. met een gravitatiemodel).

Een HB-matrix kan helpen bij het nemen van beslissingen m.b.t. de dimensionering van weginfrastructuur of de inzet transportmiddelen.

Voorbeeld

HBmatrixOchtend.png   HBmatrixAvond.png
(bron: BVA Verkeersadviezen (2013) Ontsluitingsstructuur Haren)

Merk op:

  • De HB-matrices geven het aantal verplaatsingen voor elke combinatie van locaties A en B weer. De hoofddiagonaal wordt leeg gelaten omdat een verplaatsing van A naar A niet als verplaatsing wordt gezien.
  • HB-matrices zijn niet symmetrisch, d.w.z. dat de waarde voor A → B niet per definitie gelijk is aan die voor B → A.
  • Het is gebruikelijk om bij tabelweergave van HB-matrices ook de totalen per rij en kolom aan te geven. Hierdoor kan het model niet alleen de vraag "Hoeveel verkeer stroomt van A naar B?" beantwoorden, maar ook de vragen "Hoeveel verkeert is afkomstig uit A?", "Hoeveel verkeer gaat naar B?", en "Hoeveel verplaatsingen zijn er in totaal?"
  • Juist deze totalen laten snel zien dat mensen 's ochtends hun auto in het transferium parkeren en hem 's avonds weer ophalen.

Zie ook