Interne opbrengstvoet

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 21:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''interne opbrengstvoet''' (Engels: ''internal rate of return'', afgekort tot IRR) wordt ook wel het ''effectief rendement'' van een project genoemd. Het is een...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De interne opbrengstvoet (Engels: internal rate of return, afgekort tot IRR) wordt ook wel het effectief rendement van een project genoemd. Het is een getal, meestal uitgedrukt als percentage, dat het netto rendement van de investeringen in een project weergeeft. Het is de opbrengstvoet (ook disconteringsvoet genoemd, vaak weergegeven door de letter r) waarbij de netto contante waarde van het geheel van kosten en baten nul is. Een project is aantrekkelijk als de interne opbrengstvoet hoog is.

Berekening

De interne opbrengingsvoet handmatig berekenen is bij projecten met ingewikkelde cash flows lastig. Excel biedt daarvoor gelukkig een standaardfunctie aan:

IRR(celbereik)

Hierin moet celbereik een aaneengesloten reeks cellen zijn waarin tenminste één negatief getal (een investering) en één positief getal (een opbrengst) moet staan. Deze getallenreeks wordt geïnterpreteerd als een tijdreeks, beginnend op tijdstip t=0. De functie IRR geeft als waarde het effectief rendement per tijdstap.

Voorbeeld

Het effectieve rendement van een eenmalige investering van 10 miljoen, gevolgd door een jaarlijkse opbrengst van 1 miljoen gedurende 15 jaar is ongeveer 5,6%.

Zie ook