ModEst:Verwerpen

Uit Systeemmodellering
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het werk van je voorganger verwerpen

De puntentelling van de ModelleerEstafette is zo ingericht dat verbeteren loont. Hoewel slecht werk van je voorganger daardoor de kans biedt om zelf veel punten te scoren, kan het voorkomen dat je daar niet genoeg tijd meer voor hebt. Dit gebeurt typisch bij stap 3 en 4, wanneer de voorganger een onbruikbaar geoperationaliseerd model of een niet-werkend Excel-model had ingediend. Omdat het idee van de modelleerestafette is dat elke deelnemer in zijn/haar eigen tempo kan werken, hebben we de mogelijkheid ingebouwd om vanaf Stap 3 het werk van je voorganger te verwerpen. Dat kan alleen wanneer je dat werk met slechts 1 ster hebt beoordeeld. Het werk moet dus op essentiële punten tekortschieten. Werk van matige kwaliteit kun je niet verwerpen; dat moet je zelf verbeteren.

Wat houdt verwerpen precies in?

Als jij degene bent die het werk van je voorganger verwerpt, dan is het belangrijkste verschil dat je dan meteen het werk van een andere voorganger krijgt toegewezen, zodat je kunt doorwerken. Dat betekent overigens wel dat je ook dát werk moet beoordelen.

Voor je "oorspronkelijke" voorganger maakt het geen wezenlijk verschil of je verwerpt of verbetert. Hij/zij moet nog steeds op jouw beoordeling reageren en kan daar eventueel bezwaar tegen aantekenen. Verwerpen levert jou zelf nooit extra punten op. Die scoor je alleen door werk van je voorganger te verbeteren. Evenmin kost het je voorganger extra punten: hij/zij ontvangt gewoon 1 ster.

Voor de docent maakt het wel uit. Elk verworpen werk wordt gecheckt om na te gaan of het ingediende werk dermate slecht is dat het als een "lege" opdracht moet worden gezien. In dat laatste geval kan dat betekenen dat de voorganger wordt gediskwalificeerd (zie Spelregel 1).

Zie ook