Systeem

Uit Systeemmodellering
Versie door PieterBots (overleg | bijdragen) op 4 nov 2020 om 12:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''systeem''' is een deel van de werkelijkheid waarover we een vraag willen beantwoorden. Een systeem wordt ook vaak gedefinieerd als "een...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een systeem is een deel van de werkelijkheid waarover we een vraag willen beantwoorden.

Een systeem wordt ook vaak gedefinieerd als "een deel van de werkelijkheid dat in samenhang wordt beschouwd en als geheel gedrag vertoont" om te benadrukken dat die twee eigenschappen (samenhang en gedrag) karakteristiek zijn voor het concept "systeem" (zie Etymologie hieronder). Voor het vak Systeemmodellering 1 is echter vooral van belang dat je duidelijk onderscheid maakt tussen de werkelijkheid (Engels: real world), d.w.z. het universum waarin wij leven, en de modellen die wij maken van delen van deze werkelijkheid.

Merk op: Wij mensen en ook de modellen die wij maken zijn evengoed delen van de werkelijkheid. We kunnen dus ook modellen van modellen maken (bijv. het modelschema), en modellen van het maken van modellen (bijv. de modelleercyclus).

⊕ Etymologie

De term systeem is afkomstig uit het Grieks: συστήμα = "geheel uit verscheidene delen of leden samengesteld".

Zie ook